vrijdag 10 februari 2012

Red Velvet Cupcakes
met Cream Cheese Frosting


Het is bijna Valentijnsdag! ♥

Nu doen mijn vriend & ik eigenlijk niets speciaals met Valentijnsdag, al vind ik het natuurlijk best leuk om 'n kaartje te krijgen ;-) Maar liever nog, word ik spontaan een keer verrast met een lief briefje, kaartje of uitje!
   Wil jij je lief met iets origineels verrassen op Valentijnsdag of gewoon zomaar?
Bak dan Red Velvet Cupcakes! De liefde van de man gaat immers door de maag, toch? Wat natuurlijk niet wil zeggen dat je niet ook je vriendin of vrouw kunt verrassen met zelfgebakken cupcakes ;-) − hoe romantisch is dat!


Wat heb je nodig voor de Red Velvet Cupcakes:
12 cupcakes

Voor de cupcakes
150 gram patentbloem
60 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
150 gram fijne kristalsuiker
1 ei (L), op kamertemperatuur
10 gram cacao
20 ml vloeibare rode voedingskleurstof
½ theelepel vanille-extract
120 ml karnemelk, op kamertemperatuur
½ theelepel zout
½ theelepel baking soda
1½ theelepel witte wijnazijn

Voor de Cream Cheese Frosting
300 gram poedersuiker
50 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
125 gram goede roomkaas, koud
½ theelepel vanille-extract (optioneel)
'n snufje zout (optioneel)

Zo maak je ze:

Cupcakes
1. Verwarm de oven voor op 170°C. Plaats 12 papieren cakevormpjes in een cupcake bakvorm. Zeef de bloem alvast boven een kom en bewaar voor later.
2. Klop de roomboter en de suiker met een handmixer of staande mixer (met een platte menghaak) op medium snelheid licht en luchtig.
3. Zet de mixer op hoog en voeg geleidelijk het ei toe. Mix totdat het ei goed is opgenomen.
4. Zeef boven een andere, kleinere kom de cacao en mix voorzichtig de rode voedingskleurstof en het vanille-extract erdoor. Voeg deze pasta toe aan het botermengsel en mix totdat het goed is gemengd en het beslag gelijk is van kleur. Schraap met een spatel langs de rand en bodem van de kom om alle ingrediënten goed te kunnen mengen.
5. Zet de mixer laag en giet langzaam de helft van de karnemelk erbij. Als het goed gemengd is, voeg je de helft van de bloem toe. Mix tot alles goed is opgenomen. Herhaal dit proces met de rest van de melk en bloem. Schraap tussendoor weer met een spatel langs de rand en bodem van de kom. Zet de mixer nu hoog en meng tot een glad beslag.
6. Meng het zout met de baking soda en doe dit bij de witte wijnazijn. Roer het bruisende mengsel snel door met een lepeltje en voeg toe aan het beslag. Mix op hoge snelheid tot het goed gemengd is.
7. Verdeel het cupcakebeslag over de papieren vormpjes. Bak de cupcakes in de voorverwarmde oven in 20-25 minuten gaar. De cupcakes zijn klaar als een cupcake terugveert als je er lichtjes met een vinger op drukt en een houten prikker, die je in het midden van een cupcake steekt, er schoon uitkomt.
8. Laat de cupcakes zo'n 5 minuten in de vorm afkoelen. Plaats ze daarna op een rooster en laat ze volledig afkoelen voordat je ze gaat frosten.

Frosting
1. Zeef de poedersuiker boven een grote kom en voeg de roomboter toe. Mix dit op lage-medium snelheid tot het goed gemengd is.
2. Doe de roomkaas (en eventueel het vanille-extract en 'n snufje zout) erbij en meng goed door.
3. Zet de mixer nu op medium tot hoog en klop de frosting licht en luchtig. Mix niet te lang anders wordt de frosting te vloeibaar.

Bron: Tarek Malouf, The Hummingbird Bakery Cookbook


Tips & tricks:

• De mensen van The Hummingbird Bakery raden aan om Natural Red Food Colouring van Dr. Oetker voor de cupcakes te gebruiken. Deze vind je alleen niet in de supermarkt (niet bij mijn AH althans), maar nu hebben we in Leiden gelukkig een hele fijne winkel met Australische en Britse producten, Tuckerbox, waar ze 'm verkopen.
• Ondanks dat ik de juiste voedingskleurstof heb gebruikt en het recept heb gevolgd waren mijn Red Velvet Cupcakes niet echt red, maar meer roodbruin (de volgende x misschien toch iets meer kleurstof en/of cacao gebruiken?). De smaak was er niet minder om; de cupcakes waren fluffy en moist met een hint van chocolade.
• De baking soda gaat een chemische reactie aan met zure ingrediënten als azijn en karnemelk. Dit zorgt ervoor dat de cupcakes een luchtige structuur krijgen en goed zullen rijzen. Omdat de reactie direct ontstaat als je de baking soda mengt met de azijn (het bruisen), is het het best om de cupcakes zo snel mogelijk in de oven te zetten.
• Persoonlijk vind ik een beetje vanille-extract door de frosting wel lekker (staat, net als het snufje zout, niet in het originele recept van The Hummingbird Bakery). Wil je niet dat het vanille-extract de kleur van de frosting verandert, gebruik dan bijvoorbeeld dit kleurloze vanille-extract van Wilton.
• De hartjes zijn gemaakt van fondant en sanding sugar. Voor de sanding sugar heb ik een beetje grove kristalsuiker gemengd met voedingskleurstof (gel, van Wilton en AmeriColor) en Edible Silk Rainbow Dust in Pearl Blush Pink. Om ervoor te zorgen dat de gekleurde suiker goed blijft zitten, heb ik met een kwastje eetbare lijm (van tylose en water) op de hartjes gestreken en de hartjes vervolgens in de suiker gedipt.


♥ Welke Sweet Treat ga jij voor je Sweetheart maken met Valentijnsdag? ♥


Geniet van je weekend!


9 opmerkingen:

  1. Ah these are so pretty Kelly, I love your rose frosting swirls and the homemade sanding sugar is super cute! I can never get a good enough red velvet colour unless I use food dyes from America...the ones here in the UK just don't seem to work that well!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb ook wel eens een Red Velvet taart gemaakt voor mijn zusje, die was toen ook niet echt "red".. maar wel lekker! :)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Volgens mij is de kleur gewoon goed hoor, als ik het zo zie. De cacao heeft natuurlijk ook invloed op de kleur.
    Ik vind ze erg goed gelukt, ze zien er uit alsof ze uit een boekje komen! :)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Inderdaad, ze zien er perfect uit! Ik heb hier ook nog die rode kleurstof liggen om eens een red velvet taart te maken, maar het is er nog steeds niet van gekomen.
    Fijn weekend, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Schattige cupcakes, Kelly. Daar gaat iedereen mee voor de bijl. Valentijn of niet ...

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Zien er erg leuk uit! Echte valentijn cakjes.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ziet er lekker uit!! Ik krijg er al helemaal zin in. Ook cute die hartjes!

    BeantwoordenVerwijderen