woensdag 20 maart 2013

Tarte Tatin van babybietjes


Tartes Tatin, ik kan er geen genoeg van krijgen: van de klassieke Tarte Tatin met appel van Cees Holtkamp tot de hartige Verrassende Tatin van Ottolenghi. En ook deze Tarte Tatin uit Veg! is er één die ik vaker ga maken! Heerlijk die zoete, aardse bietjes met als ultieme tegenhanger een pittige, zure vinaigrette.

Dit heb je nodig:
Voor 4 personen

25 gram ongezouten roomboter
1 eetlepel koolzaad- of olijfolie
1 eetlepel lichtbruine basterdsuiker
1 eetlepel cider- of wittewijnazijn
zeezout
versgemalen zwarte peper
500 gram kleine bietjes (formaat golfbal tot klein appeltje), geschild en gehalveerd
5 plakjes roomboter bladerdeeg, ontdooid

Vinaigrette
1 theelepel mosterd
1 eetlepel cider- of wittewijnazijn
snufje suiker
4 eetlepels koolzaad- of olijfolie
1-2 sjalotjes, fijngehakt
handjevol platte peterselie, fijngesneden

Zo maak je de Tarte Tatin van babybietjes:

1. Verwarm de oven voor op 190 °C.
2. Verhit de boter en olijfolie in een ovenvaste koekenpan (of een speciale Tarte Tatin-vorm) van 20 cm Ø. Voeg de suiker en azijn toe en breng op smaak met zout en peper. Doe, als de suiker is gesmolten, de bietjes erbij (de bietjes zullen in de oven iets krimpen, dus zorg ervoor dat de bietjes net in de pan passen). Dek de pan af met aluminiumfolie en zet 30-60 minuten, afhankelijk van de grootte van de bietjes, in de oven tot de bietjes zacht en gaar zijn.
3. Haal de pan uit de oven en leg de bietjes voorzichtig (heet!) met de snijkant naar boven.
4. Leg de plakjes bladerdeeg op elkaar; laat de plakjes steeds iets verspringen zodat je het deeg makkelijker tot een ronde lap kunt uitrollen. Rol het deeg, op een met bloem bestoven werkvlak, uit tot een lap van zo'n 23 cm Ø. Leg de deeglap over de bietjes en stop het deeg tussen de rand van de vorm en de bietjes goed in. Bak de Tarte Tatin in de oven in 20-30 minuten mooi goudbruin en gaar.
5. Haal de bietjestaart uit de oven en laat een paar minuten staan. Keer 'm voorzichtig om op een bord en haal de vorm eraf.
6. Meng voor de vinaigrette de mosterd met de azijn en suiker. Klop dan langzaam met een garde de olie erdoor. Breng op smaak met zout en peper en voeg de sjalotjes en peterselie toe. Verdeel de vinaigrette voor het serveren over de Tarte Tatin.

Bron: Hugh Fearnley-Whittingstall, Veg! Het River Cottage boek met groenten in de hoofdrol

Tips & tricks:

• Ik heb lekker makkelijk kant-en-klaar bladerdeeg gebruikt, maar in het boek staat ook een receptje om het zelf te maken.
• In plaats van de vinaigrette zou je verkruimelde feta en fijngesneden peterselie of zachte geitenkaas, peterselie en wat rasp van een (bio)sinaasappel over de Tarte Tatin kunnen doen.

Eat to the Beat:

Miscommunication (The Bloody Beetroots Remix) van Timbaland ft. Keri Hilson
Pianosonate nr. 14 (Mondscheinsonate) van Ludwig van Beethoven
Beat it van Michael Jackson

2 opmerkingen:

  1. Geweldig boek, ik heb het ook. Maar geen Ottolenghi! Maar er staan wel lekkere simpele recepten in.Deze tatin ziet er erg lekker uit. Waar kocht je die kleine bietjes? Die koolzaadolie, die je veel tegenkomt in het boek, heb ik bij de Plus gekocht.
    groeten, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Inderdaad; er kan toch niemand tippen aan Ottolenghi? ;-) Zeker een heel fijn boek met no-nonsense recepten! Ik heb bij de groenteboer gewoon de allerkleinste bietjes uitgezocht. Das 'n goede tip van de koolzaadolie: thanks!

      Verwijderen